تحریم قوی است؛ ولی ما قوی تریم

دیدگاه نامزدهای ریاست جمهوری در رابطه با تحریم از موضع کلیشه ای تا نگاه واقعی

دیدگاه نامزدهای ریاست جمهوری در رابطه با تحریم از موضع کلیشه ای تا نگاه واقعی کار در محل: مناظره شب گذشته نامزدهای ریاست جمهوری دوره چهاردهم در شرایطی انجام شد که مساله تحریم یکی از موضوعات مورد توجه جامعه است. در سال های اخیر راهکارهایی برای دور زدن تحریم یافته ایم که شاید در این راه به قول یکی از نامزدها «بخور بخور» وجود دارد اما با وجود نگاه قالبی برمبنای بی اثری تحریم، کلیدواژه مناظره دیشب درباب مساله تحریم را می توان این جمله دانست که «تحریم خیلی مهمست ولی ما مهمتر و قوی تریم». افزایش قابل توجه صادرات نفت در دولت سیزدهم، گواهی بر این ادعاست.


به گزارش کار در محل به نقل از ایسنا، اقتصاد ایران از حدود دو دهه قبل تحت تحریمهای آمریکا و برخی کشورهای غربی قرار گرفته است. این تحریم ها از سال ۱۹۹۵ میلادی شروع شد اما در دوره ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا شدت یافت. ترامپ از سال ۲۰۱۸ تنها سه سال بعد از توافق هسته ای معروف به برجام از این موافقتنامه خارج شد تا دشمنان مردم ایران یک مرتبه دیگر نشان دهند قابل اعتماد نیستند.
با خروج ترامپ از برجام ۲۷۱ شخص، ۲۵۹ نهاد، ۳۳ هواپیما و ۱۱ کشتی ایران تحریم شدند. ۳۶ شخص و ۱۳۹ نهاد خارجی هم به خاطر روابط اقتصادی با ایران تحریم شدند که مجموع آن به ۷۵۱ مورد رسید. با ۸۰۲ تحریم قبلی، مجموع تحریم های امریکا ضد ایران شامل ۱۵۰۰مورد شد. یکی از چالشهای اساسی برای اقتصاد نفت محور ایران، تحریمهای نفتی بود که به قول برخی کارشناسان، صادرات نفت را از بالای دو میلیون بشکه به ۳۰۰ هزار بشکه رساند.

اعتراف آمریکایی ها به کم اثر شدن تحریم ها
اما هرچه تعداد تحریم ها بالاتر رفت، اثرات آن کاسته شد. زیرساخت های اقتصاد ایران متناسب با تحریمها شکل گرفت و گاها راهکارهای دور زدن آنرا آموختیم. از سال ۱۴۰۰ با روی کار آمدن دولت شهید رییسی هم تعاملات بین المللی با همسایگان افزوده شد و ایران به دو پیمان مهم بریکس و شانگهای پیوست. به دنبال آن صادرات نفت باردیگر به بیشتر از ۲ میلیون بشکه رسید. تا جایی که برخی چهره ها و سیاستمداران آمریکایی به بی اثر شدن تحریمها اعتراف کردند.

با همه این اوصاف و با وجود تحریمهای ظالمانه، توان منطقه ای ایران روز به روز در حال افزایش می باشد. اما سوال اینست که باید با مقوله تحریمهای آمریکا چه کرد؟ تحریمی که روسیه، چین و حتی ترکیه را هم درگیر کرده است. تجربه و رویکرد تحول گرایانه دولت سیزدهم به ریاست شهید سیدابراهیم رییسی طی حدود سه سال قبل حکایت از آن دارد که تقویت بنیه های اقتصاد کشور با محوریت اقتصاد مقاومتی می تواند نسخه نجات بخش اقتصاد کشور باشد. اگر دشمن ببیند که قدرت ایران با وجود تحریمها افزایش پیدا کرده برای جا نماندن از ارتباطات بوجود آمده بین کشورهای همسو با ایران و نقش آفرینی در نظام بین الملل بطور قطع از شدت تحریم ها می کاهد.
با این وجود نمی توان تحریم را نعمت دانست. اقتصاد کشور حتما به مبادلات بانکی، تجاری و اقتصادی نیاز دارد و ضروری است تا از فشارهای بین المللی ضد ایران کاسته شود. البته در دولت سیزدهم تا حد زیادی شدت این فشارها کم شد. اما نگاه منطقی به مبادلات تجاری و اقتصادی آن است که نمی توان تحریم را موهبت دانست. در دو سه سال قبل جمله «تحریم نعمت است» انتقاد برخی کارشناسان اقتصادی را به دنبال داشته که معتقدند بیان این سخنان جنبه تبلیغاتی و انتخاباتی دارد.

دیدگاه کاندیداها در رابطه با تحریم/از نگاه کلیشه ای تا پذیرش واقعیت
در مناظره شب گذشته کاندیداهای ریاست جمهوری، مسئله تحریم یکی از موضوع های مورد بحث بود اما راهکاری برای آن ارائه نشد.
رویکرد علیرضا زاکانی در مناظره دیشب، به شکلی ادامه موضع قبلی او به مسئله تحریم بود. او سال ۱۴۰۱ گفته بود که مشکل کشور تحریم نیست، بلکه بی عرضگی و بی غیرتی است. به باور زاکانی، تحریم شاید ۲۰ درصد تأثیر داشته باشد. وی در مناظره دیشب هم بیان نمود: «مشکل اقتصادی ایران تحریم آمریکا نیست. تجویزهای اقتصادی آمریکاست. تحریم را باید در داخل خنثی کرد بعد دیپلماسی برود بنیان آنرا تغییر دهد.
پورمحمدی هم کنایه غیرمستقیمی به صحبت دو سال قبل زاکانی در رابطه با تأثیر ۲۰ درصدی تحریم بر اقتصاد کشور داشت. پورمحمدی تحریم ها را فلج کننده دانست و در عین حال اظهار داشت: تحریم خیلی مهم می باشد اما ما مهم تر و قدرتمندتریم. قدرت خویش را باور نماییم و البته اشتباهات خویش را هم بپذیریم.
باآنکه گفته می شود در زمان ریاست جمهوری بایدن در آمریکا از شدت تحریم ها ضد ایران کاسته شده اما براساس اعلام وزارت خزانه داری آمریکا، ایالات متحده در سه سال قبل بیشتر از ۶۰۰ نهاد در رابطه با ایران را تحریم کرده است. فروردین سال جاری هم تحریمهای جدیدی ضد صنعت فولاد ایران به بهانه پیشگیری از برنامه های موشکی و ساخت هواپیماهای بدون سرنشین ایران شکل گرفت.
مسعود پزشکیان ـ کاندیدای منتسب به جناح اصلاح طلب در جریان مناظره شب گذشته اظهار داشت: تحریم فاجعه است و اینکه بگوییم تحریم را دور می زنیم، بله دور می زنیم اما در راه غلطی که طی می نماییم کلی بخور بخور وجود دارد؛ بر مبنای آمار ما از نظر فساد در دنیا رتبه ۱۵ از آخر هستیم. باید شفافیت را به اقتصاد بیاوریم و مسیرها را روشن نماییم.
پزشکیان تصریح کرد: بر مبنای توافق، چین قرار بوده که در کشور ما سرمایه گذاری کند، گفته اند که تا وقتی که FATF را حل نکنید، ما سرمایه گذاری نمی کنیم؛ امکان ندارد بدون وارد شدن به این چهارچوب ها بتوانیم سرمایه گذار خارجی وارد نماییم و امکان ندارد که با تحریم هایی که درست کردند بتوانیم یک شریک تجاری درست و حسابی داشته باشیم
قالیباف هم که تا پیش از این شاید مواضع متفاوتی داشت دیشب مستقیما بیان نمود: «حتما تحریم اثر می گذارد». او اظهار داشت: همه دستگاههای دولتی یک طرف و دستگاه دیپلماسی یک طرف است. بنابراین باید برای رفع تحریم تلاش کند و برای آن طرح مشخص و روشن داریم و می شود اقدام با اقدام دنبال کرد. به قول قالیباف، قرارداد با چین بازمانده و تفاهم ها اجرایی نشده است و این شامل قرارداد با روسیه هم می شود. باید از ظرفیت شانگهای و بریکس بهره برد.
با همه این اوصاف و با وجود تحریمهای ظالمانه قدرت منطقه ای ایران روز به روز در حال افزایش می باشد. اما سوال اینست که باید با مقوله تحریمهای آمریکا چه کرد؟ تحریمی که روسیه، چین و حتی ترکیه را هم درگیر کرده است. تجربه و رویکرد تحول گرایانه دولت سیزدهم به ریاست شهید سیدابراهیم رییسی طی حدود سه سال قبل حکایت از آن دارد که تقویت بنیه های اقتصاد کشور با محوریت اقتصاد مقاومتی می تواند نسخه نجات بخش اقتصاد کشور باشد. اگر دشمن ببیند که قدرت ایران با وجود تحریمها افزایش پیدا کرده برای جا نماندن از کشورهای همسو با ایران بطور قطع از شدت تحریمها می کاهد.
کارشناسان به رئیس جمهور آینده پیشنهاد می دهند که دیپلماسی متوازن را در دستور کار قرار دهد. فاطمه فرهنگ ـ استاد روابط بین الملل در این خصوص به ایسنا گفته است: دولت چهاردهم در جهت منافع نظام اسلامی، ضروری است که سیاست های مشخصی را همچون توجه به مرزهای شمالی و شرقی، برقراری دیپلماسی متوازن، عضویت در پیمان های بین المللی و منطقه ای و تأمین زیرساخت ها در جهت توسعه روابط بین الملل، دنبال کند. دیپلماسی باید به صورتی باشد که چالش ها و فرصت هایی که در حوزه شمال (آسیای میانه، آسیای مرکزی و قفقاز) هست را شناسایی کرده و از تهدیدات زیست محیطی، امنیتی و فرهنگی ممانعت کند.
آن چه مسلم است، این که ایران با برخورداری از شرایط ژئوپلتیکی، داشتن ذخایر غنی نفت و گاز و برخورداری از ظرفیت کریدور شمال به جنوب، کشور بااهمیتی حتی برای تحریم کنندگان است. تنها باید این ظرفیتها را به کار بگیرد و بدون توجه به اخم یا لبخند بیگانگان، راه خویش را برای رسیدن به ایران قوی تر هموار کند.




منبع:

1403/03/30
10:26:06
0.0 / 5
181
تگهای خبر: اقتصاد , بانك , سرمایه گذاری , صنعت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۲ بعلاوه ۵
کار در محل

كار در محل

کار در محل سفارش دهنده

kardarmahal.ir - حقوق مادی و معنوی سایت كار در محل محفوظ است